Almamellék község története, értékei

Almamellék község története, értékeiAlmamellék település Baranya megyében, Szigetvár és Kaposvár között, Szigetvár közelében helyezkedik el. A település első írásos emléke 1492-ből maradt fenn, de a településen áthaladó Almás-patak nevével már az 1009-ben készített pécsi püspökség alapító levelében találkozhatunk. Almamellék az egyetlen település az Almás-patak völgyéből, amely a török hódoltság kora után épségben fennmaradt, lakott terület maradt.

Az Almamelléki Általános Iskola Somogyhárságy településsel közösen van működtetve, és több mint 150 diák oktatását biztosítja, valamint a településen óvoda is működik. A településen több látnivaló, érték is található, köszönhetően a színes történelemnek és a falu elhelyezkedésének.

A településhez közeli Szentmárton-pusztán található a Biedermann család nyári rezidenciájaként megépített kastély, amely később szállóként működött, ma nincs használva.

Hasonlóan nincs használva a településen áthaladó Szigetvár-Kaposvár vasútvonal sem, amely 1976-ig működött. A korábbi vasútállomás épülete most Kisvasúti és Erdészeti Múzeumként működik. Ha menetrend szerinti vasúti járat nincs is a településen, keskeny nyomtávú kisvasút működik, amely a közeli Sasrét-pusztán található erdei iskolába szállítja az érdeklődőket.

A település látnivalói között megtalálható a Kitelepítettek és Elhurcoltak Emlékműve, melyet 2006-ban készítettek. További emlékművek még az I. és II. világháborús emlékművek, melyek az 1782-ben felszentelt római katolikus templom mellett találhatók meg.