A lézeres szemműtét menete

A lézeres szemműtét meneteA lézeres látásjavítás manapság már népszerű megoldást jelent a szemüveges, kontaktlencsés látásjavítás helyett. Amíg a kontaktlencse, szemüveg felírása rendkívül gyorsan történik, addig a lézeres szemműtét kicsit hosszadalmasabb folyamat lehet, mindent összevetve. Lássuk, mire kell számítani, hogy lézeres szemkezelésre vállalkozol.

A lézeres látásjavítást minden esetben megelőzi egy részletes alkalmassági vizsgálat. Az alkalmassági vizsgálat, hasonlóan magához a lézeres kezeléshez, teljesen fájdalommentes, és általában kb. 90-120 percet vesz igénybe. Ennek során egy hullámfront mérő eszközzel felmérik a szemek állapotát, valamint feltérképezik a szaruhártya felszínét, fénytörési hibáit. Ezekre az információkra lesz szükség a személyre szabott terv elkészítéséhez, a műtét elvégzéséhez. Emellett az alkalmassági vizsgálat során határozzák meg, hogy a páciens egyáltalán alkalmas-e lézeres szemműtétre, és azt is, hogy a lehetséges kezelések közül pontosan melyekre.

Ezt követi maga a lézeres szemműtét. A kezelés az előre meghatározott terv alapján történik. Maga a kezelés általában maximum 10 percig tart, modern kezeléseknél (Visumax) még ennél is rövidebb lehet. A szemműtéthez nincs szükség altatásra, helyi érzéstelenítővel történik, fekve. A kezelést követően egyből érezhető, „látható” a javulás, de a végleges eredmény eléréséhez néhány napnak, hétnek el kell telnie. A szemműtétet követő napon kontroll vizsgálatra kell visszamenni, majd a következő hetekben még vissza kell menni néhányszor.