Biztonságos a lézeres szemkezelés?

Biztonságos a lézeres szemkezelés?A lézeres látásjavítás egyre népszerűbb az emberek körében, ugyanis rengeteg előnnyel jár a szemüveghez, kontaktlencséhez képest. Sokkal komolyabb megoldásról is van azonban szó, mint egy szemüveg felhelyezéséről, így gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon mennyire biztonságos a lézeres szemkezelés. Erről lesz szó bejegyzésünkben.

A szemműtét, ahogy a neve is mutatja, orvosi beavatkozás, mely magával hordozza a szövődmények előfordulási esélyét. Szerencsére a lézeres szemkezelés azon orvosi beavatkozások közé tartozik, amely minimális kockázattal rendelkezik, ahol a kockázatok megfelelő előkészületekkel, eljárásokkal minimalizálhatók.

A megfelelő eljárás gyakorlatban azt jelenti, hogy érdemes a Prk, Femto, Visumax hármasból választani kezelésedet, ugyanis ezek azok az eljárások, melyek maximális biztonsággal végezhetők. A negyedi népszerű kezelés a Lasik, azonban több nagy klinika nem végez Lasik kezelést a szövődmények relatívan magas előfordulása miatt.

Ami esetleg előfordulhat mellékhatásként a három népszerű lézeres szemműtét után az pl. a szaruhártya fertőződése. Szerencsére steril környezettel, antibiotikum tartalmú szemcseppekkel ma már nem nagyon kell tartani ettől a problémától.

Nagyon magas dioptria esetén jelentkezhet ún. „átmeneti homály”, de ez az esetek túlnyomó többségében csak szemészeti vizsgálat során észlelhető, a páciens nem észlel belőle semmit. Manapság egyre kevésbé fordul elő, köszönhetően az egyre modernebb lézereknek.