A meggy hazánk egyik jellegzetes gyümölcse, nagyon sokan fogyasztják akár magában is, de pl. süteményekben is rengetegen használják. Népszerűségéhez hozzájárul, hogy korán érő gyümölcsről van szó, ezért már a gyümölcs főszezon előtt el lehet kezdeni a fogyasztását. A frissen fogyasztás mellett a konzervgyártás egyik kedvelt gyümölcse a meggy, így az év teljes egészében rendelkezésre áll.
A meggyet legtöbben a jellegzetesen savanyú íze miatt kedvelik, de egészségügyi szempontból rengeteg jótékony hatása van. A meggy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs, valamint a rosttartalma is igen magas.
Ha a konkrét egészségügyi előnyöket nézzük, akkor a meggy az egyik legjobb gyulladáscsökkentő gyümölcs, ráadásul úgy csökkenti a gyulladást, hogy nincsenek egyéb mellékhatásai, mivel természetes gyulladáscsökkentőről van szó.
További jótékony egészségügyi hatás pl. a emésztés segítése és a méregtelenítés. Arra azonban figyelni kell, hogy a meggynek elég magas cukortartalma van, akinek cukor problémái vannak, nem biztos, hogy élvezheti a meggy által nyújtott előnyöket.
Ha nem azonnal a megérés után fogyasztjuk a meggyet, akkor több lehetőségünk is van arra, hogy hosszabb távra eltegyük. Az egyiket már említettük feljebb, a konzerv készítés. További népszerű megoldások még a lekvár és a szörp is, valamint akár gyógytea is készíthető meggyből.