Gázfűtés vagy villanyfűtés, mire figyeljünk?

Gázfűtés vagy villanyfűtés, mire figyeljünk?Egy ház, lakás fűtési rendszerének kiválasztásakor rendszerint felmerül a kérdés, hogy melyik a jobb választás, a gáz vagy a villany fűtés. A villanyfűtésről szinte mindenkinek az ugrik be, hogy sokkal drágább, mint a gázfűtés. De ez vajon tényleg így van?

Először is meg kell vizsgálni a hatásfokot, ugyanis legnagyobb mértékben a hatásfok határozza meg, hogy mennyit is fogunk a gázfűtésre költeni. A hatásfok általában 70-90% közötti érték szokott lenni, ez azt jelenti, hogy egy gázkazán nem üzemel 100%-on hosszú távon. Figyelni kell arra, hogy olyan kazánt válasszunk, amely a legjobban megfelel lakásunk adottságainak, ugyanis, ha túlméretezzük, akkor az jelentősen alacsonyabb hatásfokot fog eredményezni. Összességében elmondható, hogy egy korszerű, jól megtervezett villanyfűtési rendszernél a gázfűtés működési költségei 50-80%-kal magasabbak.

Figyelembe kell még venni a beszerelési költségeket is, amiben általában a villanyfűtés nyer, nem is kevéssel. A villanyfűtés kezelése is sokkal egyszerűbb, valamint legtöbben jobban is érzik magukat, ha lakásukat elektromosan fűtik.

Nem szabad elfeledkezni a karbantartásokról, javításokról sem. Egy villanyszerelőt, villanyfűtéshez értőt sokkal egyszerűbb találni, mint egy gázszerelőt. Ez nem csak a javítás idejét határozza majd meg, hanem a várható költségeit is.